In de Proloog zal ik een nieuw concept gaan proberen komende zomer, mocht het aanslaan en mocht ik het leuk vinden om te doen dan ga ik er een vast item van maken op mijn website. De Proloog zal een luchtig stuk tekst zijn over mijn voorbereiding naar een doel toe. Hierbij probeer ik in te zoomen in de details en neem ik je mee in de gedachtegang van een renner die in voorbereiding is naar een grote koers. De eerste Proloog zal gelijk een pittige gaan zijn. Hoe bereidt je jezelf voor op de Drenthe 200.

Voor de mensen die niet weten wat de Drenthe 200 inhoudt zal ik even kort uitleggen wat het precies is. De opzet van de Drenthe 200 is vrij simpel, er start zo’n kleine 1000 renners op Mountainbikes, Crossfietsen of Fatbikes. Er wordt om 6 uur in de morgen gestart, de afstand is 200 kilometer en de gene die als eerste weer terug in Roden is die wint. Belachelijk simpel, maar ook belachelijk zwaar en ingewikkeld tegelijkertijd.

Vorig jaar werd de eerste editie verreden en ik was één van de gelukkigen – toen dacht ik nog dat ik het een zegen was om mee te mogen doen… – die daar bij mocht zijn. Over hoe dat precies verliep kun je hier lezen, dit jaar ga ik proberen mijn 8e plek van vorig jaar te evenaren wat een lastige opgave gaat zijn.


Statistieken

 28 december 2016

 Roden, Drenthe

 200 kilometer

 1000 renners

 0 – 5 graden Celsius


De wedstrijd

De voorbereiding begon voor mij een aantal maanden geleden toen ik me besloot in te schrijven. Daarna ben ik gaan nadenken wat deze voorbereiding nou zo speciaal maakt ten opzichte van andere koersen, met name de marathons zoals ik ze gewend ben te rijden.

  • Midden in de winter
  • Ultra lang
  • Zelfvoorzienend
  • Starten in het donker
  • Totaal vlak

Dit zijn, in mijn ogen, vijf cruciale punten waarop de Drenthe 200 zich onderscheidt van elke andere wedstrijd. Door deze vijf punten vergt de koers ook zo’n specifieke voorbereiding.

Ervaring

Zoals ik hierboven al vernoemde reed ik hem vorig jaar voor de eerste keer, daarvoor bestond er nog niet zoiets. Vorig jaar kon ik starten via een collega van mij en wist ik pas enkele weken van tevoren dat ik mee ging doen. Ik heb er destijds niet specifiek naar toe getraind, maar ik had het geluk dat ik de hele winter stevig door had getraind waardoor ik een verbazingwekkend goed niveau haalde.


Materiaal

Materiaal is een heel groot onderdeel tijdens de Drenthe 200. De verwachtte modder in combinatie met de lengte en het vlakke parcours vragen om specifieke aanpassingen van mijn fiets. Daarbij komt ook nog eens het feit dat een gedeelte in het donker plaats zal vinden, waardoor je ook aan verlichting moet denken.

Fiets – speciale aanpassingen voor de Drenthe 200

  • Specialized Stumpjumper HT Expert, inclusief vaste vork
  • 40t tandblad voor een zwaarder verzet
  • Smallere banden(2.1 ipv 2.3)in verband met de modder
  • Bar ends om van houding te kunnen veranderen
  • Eventueel, op de dag zelf aan te passen, spatborden in geval van regen
  • Verlichting: Specialized STIX & FLUX + Helmlamp

Op basis van verlichting is mijn advies om minimaal 2 lampen te hebben, een helmlamp en een goede felle koplamp op je stuur. Als koplamp gebruik ik een lampje uit china, daarbij kan ik de accu in mijn achterzak doen en zit er weinig gewicht op mijn hoofd. Waarom een helmlamp? Bij het doorkijken van bochten komt een helmlamp goed van pas, je hebt altijd licht op de plek waar je aan het kijken bent. Vorig jaar was dat mijn grootste gemis, dus daarom ga ik hem dit jaar wel gebruiken. Voor de koplamp heb ik een Specialized FLUX gekozen, deze lamp is mooi compact en heeft een stabiele steun. De accu gaat zo’n 2 uur mee op volle stand wat meer dan voldoende licht geeft. Als achterlicht heb ik een Specialized STIX, lekker makkelijk en compact.

Kleding 

Altijd een lastig punt, en dat kun je vaak pas op de dag zelf bepalen. Neem je een rugzak mee, dan zou ik in deze rugtas wat droge kleding stoppen. Tijdens de Drenthe 200 kun je een rugzak neer laten leggen voor onderweg. Over het algemeen geldt de regel, liever koud bij de start dan te warm kleden. Als je gaat zweten krijg je het na een uur of 2 koud, je moet voorkomen dat je nat wordt dus kleding die je droog houdt is essentieel. Zelf heb ik hiervoor overschoenen en waterdichte handschoenen. Ook heb ik een gabba-achtig vest, maar dat is met temperaturen van boven de 5 graden echt te warm.

Reserve

Technische ondersteuning van de zijlijn is niet toegestaan, dus een lekke band moet je zelf zien te repareren. Dit maakt deze tocht nog eens extra speciaal. Een aantal aandachtspunten zijn:

  • Remblokken; deze slijten snel met modder
  • Voldoende binnenbanden + plakspullen
  • Patches voor in de buitenband
  • Schakel voor je ketting + kettingpons
  • Reserve pad

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar in principe moet je proberen om het zo ver mogelijk te beperken. Daarom kies ik ervoor om alleen kleine onderdelen mee te nemen. Op mijn fiets zit een aansluiting voor een doosje, Specialized noemt dat een SWAT-box, waar je alle spullen in kwijt kan. Dat zit netjes verpakt onder je bidonhouder, erg handig!

Voeding

Tijdens de tocht ontkom je er niet aan om te eten. Een stevig ontbijt is belangrijk, met de kerstdagen voordien zou ik me echter niet bezig houden met koolhydraten stapelen etc. Tijdens de wedstrijd is aanvulling van je energie voorraad via drank en gelletjes essentieel, met alleen vaste voeding ga je het niet redden. Neem in gedachte dat je voor minimaal 150km aan eten mee neemt in je zakjes. Dat komt overeen met ongeveer 5 repen, 3 gelletjes. Dit kun je natuurlijk zelf invullen zoals je wilt. Maar belangrijk is om te veel eten mee te nemen, je weet nooit wanneer de man met de hamer gaat komen tenslotte.


Training

Nu kan al het bovenstaand nog zo goed zijn, zonder training kom je nergens. Als voorbereiding heb ik zo veel als mogelijk toertochten gereden. Daarnaast heb ik een kleine maand geleden met een aantal andere “vakidioten” een rondje van 150 kilometer gereden in gelijkwaardige omstandigheden. Ik zal niet zeggen dat ik bizar veel gedaan heb, gemiddeld zo’n 7 uur per week. Het zal in ieder geval niet genoeg zijn om voor winst mee te rijden ben ik bang(gezien de trainingsarbeid van ene mr. Reijnhout).

Wat je hier nog aan toe kan voegen is een parcoursverkenning. Voor mij is dat onhaalbaar, gezien de beschikbare tijd en het feit dat Drenthe 2 uur in de auto rijden is voor mij. Voor de rest het belangrijk om een fatsoenlijke duur te hebben, dus veel ritten van 4 tot 6 uur maken. Waar het kan voor langere periode iets meer gas geven om de snelheid er in te houden.